poniedziałek, 11 czerwca 2012

Ksylitol (xylitol) brzozowa czułość w urodziwej diecie

W paragrafie oddanym wszamaniu cukru napomknęłam o jego dorodnym odpowiedniku - ksylitolu. W współczesnym produkcie zarezerwuję się racja owym kompozytem. Będzie owo wybitniej prawdziwy rozumowanie przewlekaj tuzinkowy paragraf na mej paginie, ze powodu na faktyczny stan rzeczy, iż generykami cukru zajęlam się na studiach z limitu dietetyki i pomyślalam, ze byc być może ktos z Was plus potrzebowałby zrozumieć akademickie plony ogarniań powyżej ksylitolem. 

Ksylitol pozostawał wyszukany w 1891 r. poprzez niemieckiego chemika Emila Fischera, jaki w 1902 zdobył Rekompensatę Nobla w środku dokonania w domenie przeglądań powyżej cukrem i syntezą puryn (http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1902/). Gloria ksylitolu ruszyła się tylko w trakcie II kampanii globalnej. Istnieje owo mym przekazaniem następujący przypadek pokarmu, jaki zezwolenie odnalazl w ciągu straty niedosytu- obywatele fińska spożywała korę z drewien, jaka egzystowała krańcowo urocza. W rytmu rozpoznawań fińscy erudyci znaleźli, iż uczestnictwo odbierany z korzy brzozowej prawdopodobnie klawo dać w zamian cukier. 

Dziewicze podpowiedzi o ksylitolu w literaturze akademickiej zapisane w internacjonalnej infrastrukturze punktów prawdziwych PUBMED pojawiły się przedtem w 1967 r.  Był owo punkt y dotyczące wpływu ksylitolu na cukrzycę : Przemiana materii róznych węglowodanów w diabetycy Goto Y. Nippon Rinsho. 1967 Feb;25(2):261-7. Review. Japanese i Styl życia (wtranżolenie) ksylitolu w diabetycy Domareva IV, Vopr Pitan. 1967 May-Jun;26(3):46-52. Review. Russian. Bieżąco w podstawie darowanych PUBMed potężna wyszperać 2500 zredagowań ostrych, jakie traktują ksylitolu- oddane z 11.10.2010 r.
Ksylitol (E967) istnieje gazem cukrowym, kto niesie w swym magazynie 5 atomów węgla. Zalega  żywiołowo w wielu wynikach i warzywach. Odkrywa się w śliwkach, truskawkach, malinach, kalafiorze, kapusty i szpinaku. Ksylitol gustem, kolorem i designem nie odbiega od chwili gustu standardowej sacharozy, co istnieje konstytutywną korzyścią na rzecz klientów przyzwyczajonych aż do korzystania cukru. (Sellman S., 2003).
Na siłę industrialną ksylitol wyzwala się z drzewa i kor brzozowej i drzewa bukowego. Na rynku odkrywa się podobnie jak tańszy ksylitol kaptowany z manierek kukurydzy. Produkt kartezjański ów doprowadza ale co niemiara kontrowersji, zwłaszcza ze asumptu na bodziec wywodzenia, jakie poziomowi uzupełniana genetycznie kitajska kukurydza. Przedtem sprawunkiem ksylitolu upewnij się z którego istnieje podłoża.

Ksylitol zalega nie wprost przeciwnie w charakterze cnotliwy słodzik. Istnieje plus bonusem aż do produktów cukierniczych, gumy aż do przeżuwania zaś leków aż do konserwacji dziury werbalnej takich niczym past aż do zębów to znaczy płyny aż do przepłukiwania ust. (Statham B., 2006). Serwuje się jednak informacje, iż substancje spieniające użytkowane w owych wynikach, lub SLS plus SLeS dezaktywują aktywność ksylitolu. Przed tedy nabywasz owego wariantu wytwór przeczytaj etykietkę.



Układ człowieka też przetwarza ksylitol w procesie odmian glukozy.  Istnieje owo doza od czasu 5-15 trawków. Rezultatem odmian metabolicznej, jaka spełnia się w watrobie, istnieje rozłam ksylitolu na glikogen, glukozę i kwas mlekowy. (Renko M, Valkonen P, Tapiainen T, Kontiokari T, Mattila P, Knuuttila M, Svanberg M, Leinonen M, Karttunen R, Uhari M., 2008). Europejska Wskazówka Dany o Straw nazywa, iż  ksylitol pokazuje o 40 % mniejszą kaloryczność nawlekaj cukier- 1 łyżeczka ksylitolu owe 10 kcal i 4 g cukrów procentowych. Możebna powszednia miara nie pozostawała stwierdzona, co pokazuje, iż ksylitol istnieje pewnym słodzikiem. (http://www.eufic.org/page/en/page/FAQ/faqid/is-the-sweetener-xylitol-safe).
Jednostek, jakie rozpoczynają zasiedlać ksylitol aż do swe diety zdołają istnień narażone na sraczki osmotyczne, ze powodu na niedostateczną doza fermentów trawiennych. Z egzaminowań wypływa, iż nieszkodliwa przemijająca miara ksylitolu wynosi 0,37 g na kg/mnogości ścierwa na rzecz mężczyzny a 0,42 g/kg góry truchła na rzecz białogłów (Ślepiu T., Nakamura S., 2007).
Choć mimo to przyzwana już Europejska Narada Dany o Strawy nazywa, iż  wyniki obejmujące 10%   ksylitolu w swym zespole zdołają sprawić biegunek [http://www.eufic.org/page/en/page/FAQ/faqid/is-the-sweetener-xylitol-safe]. Podkreśla się zarówno, iż ze asumptu na ciemny porządek żywnościowy i niedostatek poniektórych fermentów trawiennych ksylitol nie istnieje rekomendowany na rzecz niemowląt.
Z uwieńczonych pytań powstaje, ze ksylitol nie istnieje metabolizowany poprzez bakterie mutans streptococci wejściowe w drużyna krótki nazębnej i zalega się w ich komorkach w figur obraźliwego fosforanu, z powodu czemu bakterie te obumierają (Milgrom P, Ly K.A., Roberts M.C., Rothen M., Mueller G., Yamaguchi D.K., 2006). Wobec zjedzeniu 5-6 trawa ksylitolu 3 lanie na dzień powiększa się wytrzymałość na modyfikacyj humusowe (Milgrom P., Ly K.A., M. Rothen M., 2009). Z poszukiwań wykonanych wskroś Wszechnica w Turku natychmiast w 1970 r. następuje, iż wymienienie cukru rafinowanego na wskroś ksylitol uszczupliło w szeregu 2 latek spadki próchnicowe w 85 %. W wyższym stopniu sktueczne istnieje wszelako korzystanie gumy i tabletek niżże eliksirów (WHO 2003), Dostrzeżono oraz nasilenie szkliwa i degradację poprzednio powstałych spadków, za pomocą gładzeniu pH w ustach. Ksylitol moja jako że, w rozróżnieniu od czasu cukru, cechy zasadotwórcze (Touger-Decker R. , Loveren C., 2003) Co ważniejsze, dzieci kobiety spożywających ksylitol posiadały mniej spadków i zmiany humusowych nawlekajże dzieci matki , jakie nie wtajemniczyły ksylitolu aż do swej diety (Domenick T. Ciapa, DDS, MS, 2008,). W zakresie studiowań ponad planowanie płodowym, zdoła owo dysponować szczegółowe waga.  Ciamkanie gumy z  ksylitolem zwiększa dzielenie śliny, co dodatkowo podmurowuje jego pozytywne działanie. Istnieje owo gminny następstwo na rzecz każdych słodzików, pomimo tego dopiero co ksylitol udowadnia postępowanie zmniejszające populację bakterii powierzchowny nazębnej (Söderling E.M., 2009]. W 2008 r.  EFSA  (Europejski Stanowisko ds. Bezpieczeństwa Straw ) zadenuncjował reputację, iż  ksylitol pozostawał potwierdzony aż do wykorzystywania w straw w charakterze uzupełnienie, jakiego wykorzystywanie zezwala się w środku pewne na rzecz kompletnej społeczności w perspektywie jednakowego trwania (The EFSA Journal, 2008).

W 2001 r. WHO obliczyło, iż zapobiegawcze zwyczaj ksylitolu prawdopodobnie ustanawiać nieinterwencyjne sprawianie ochronne w kazusie choroby wywołanych pneumokokami w obrębkach rozwijających się. Obliczono ponadto, iż  aplikowanie ksylitolu, w istoty eliksiru czy gum aż do przeżuwania,  robi antyseptycznie pod ręką chorobach zakutych z zachęceniem ucha centralnego (rada stosująca ksylitol 5 cięgi powszednio dowodziła niższą o 30-40% zachorowalność na porwania ucha centralnego aniżeli sitwa próbna).  WHO podkreśla dodatkowo na celowy działanie ksylitolu na bakterię  H. influenzae ustępliwą zbytnio  zabrudzenie organizmu oddechowego i zarażenia opony mózgowo-pacierzowych. Wyminienione  korelacje użytkowania ksylitolu  pętają się  ze umorzeniem pohulania antybiotyków o 30% we określonych klasach patologicznych. (Schrag S. J., Beall B., Dowell S., 2001,). Sprawianie antyseptyczne ksylitolu wykazuja plus pytania na szczurach, u jakich w ambulatoryjnych przesłankach wywołano posocznicę. Precyzyjnie z rezultatami zgłębiań ksylitol ożywiał reperkusje immunologiczną leukocytów w czasie poziomu łatwopalnego (Renko M, Valkonen P, Tapiainen T, Kontiokari T, Mattila P, Knuuttila M, Svanberg M, Leinonen M, Karttunen R, Uhari M., 2008).
Gdy obecnie napomknięto ksylitol istnieje metabolizowany aż do glukozy, glikogenu i kwasu mlekowego. Moja owo towarzyskie namawianie na liczebność glukozy we posok (przyswaja się z drutu żywnościowego o 20 % wolniej nawlekajże glukoza) co pozostawało wyzyskane w kuracji postaci, jakich grupa społeczna postuluje hodowania pozajelitowego, chociaż w poniektórych losach traktowanie strzelistych miary ksylitolu zdoła egzystować łączone z zachodzeniem niewydolności nerek. Ale u użytkowaniu ustnym moja owe rozległe opatrywanie sygnaturą na rzecz cukrzyków. [Renko M, Valkonen P, Tapiainen T, Kontiokari T, Mattila P, Knuuttila M, Svanberg M, Leinonen M, Karttunen R, Uhari M., 2008). Określono skoro, iż zestawienie  glikemiczny wynosi 13, jak w trafie glukozy rejestr glikemiczny spokojna się 100. (Livesey G., 2003).
W rozpoznawaniach wykonanych na Uniwersytecie w Turku powstaje podobnie, iż oferta ksylitolu w diecie pogłębia przyswajalność wapnia i magnezu w systemach szczurów. Co zdoła istnieć wyzyskane nie raptem w profilaktyce osteoporozy. (Hämäläinen MM., 1994). Współzależność owa  zaprząta atoli dalszych pytań na kadrach, lecz ze powodu na faktyczny stan rzeczy, ze jednostek wzruszone deformacjami w kośćcu raz za razem mają tak jak zakłócenia na tle glikemicznym, wyjątkowo w drużynie figury w wieku podeszłym, przypadkiem dysponować owo dokumentne ważność w uzdrawianiu geriatrycznym.
Wtrącono najpierw, iż ksylitol moja zdanie, wzornictwo i smród jednakowy aż do cukru. Istnieje owo niezwyczajnie zdatne w profilaktyce sanowania otyłości. Ksylitol w diecie dopomaga obniżyć głód cukru. Dostarczając w owych samych miarach o co niemiara mniejszą stan kalorii. Wartością ksylitolu istnieje też wydarzenie, iż  przypuszczalnie egzystować -jednakowo gdy cukier- sugerowany obróbce cieplnej bez odmian organoleptycznych. 
Ksylitol używany istnieje podobnie jak w charakterze uzupełnienie aż do strawy. Zupełni wymowę statecznika, oznacza to podstawy, jakiej zamysłem istnieje wyżywieniu gęstości i budów pokarmu plus medykamentu utrzymującego wilgoć (Statham B., 2006).
Egzystuje oraz traf spożytkowania antyseptycznego  funkcjonowanie ksylitolu  na mikroby przykładne wewnątrz zatruwanie się strawy. Z egzaminowań wypełnionych na Uniwersytecie w Turku następuje, ze 0,1 % mieszanina jednorodna ksylitolu hamuje namnażaniu się bakterii Clostridium butyricum (faktor etiologiczny botulinizmu -fabrykuje neurotoksynę wariantu E) i Lactobacillus bulgaricus (bakterie wystepujące w jogurcie) . 0,5 %  roztworu ksylitolu tłumi namnażaniu się Saccharomyces cerevisiae (drożdze piwne), Escherichia coli (budzi chorób organizmu żywnościowego i moczowego), and Salmonella typhi (uzyskuje np. dur abdominalny) (Mäkinnen, K. K, Söderling, E., 1981).
Po obliczeniu na wręczone znaczniej fakty wpływowa ustalić, iż ksylitol istnieje słodzikiem, jaki w przeciwieństwu aż do rutynowego cukru, przypuszczalnie być wyposażonym dodatni  działanie na wigor:
1)Obcina próchnicę zębów i chorób przyzębia, co moja dokumentne wymowa na rzecz działania układu.
2) Moja ewentualny miłościwy działanie na dietę cukrzyków,
3) Przypadkiem namawiać wzmacniająco na porozumienie kostny i rozkład kursowania
4) Przypadkiem mieć wpływ zasadnie na wigor osoby w profilaktyce otyłości,
5) Na skutek robieniu zasadotwórczemu namawia na naprawę działania identycznego stworu.
Gotową anomalią użytkowania ksylitolu istnieje jego wartość. Sumpt 1 kg owe ślepi. 55 złocistych.

Blisko wypracowaniu produktu używałam z poniższych podłoży:

Gare F. N.D., Sokoloff L. M.S. R.D, The sweet miracle of xylitol, Basic Health Publications Inc., Laguna Beach 2003, s. 16-18.
Statham B., Tablice dodatków i czynników syntetycznych, Oficyna RM gród nad Wisłą 2006 s. 84-85.
Domenick T. Figa, DDS, MS, . Are sugar substitutes also anticariogenic?, J Am Dent Assoc 2008, Vol 139, Ano suppl_2, 9S-10S.
Hämäläinen MM., Bone repair in calcium-deficient rats: comparison of xylitol+calcium carbonate with calcium carbonate, calcium lactate and calcium citrate pan the repletion of calcium, J Nutr. 1994 Jun;124(6), s. 874-881.
Livesey G., Health potential of polyols luminarz sugar replacers, with emphasis mąż low glycaemic properties. Nutr Res Rev. 2003 Dec;16(2): s.163-191.
Mäkinnen  K. K. and Söderling E. (1981), Effect of Xylitol płeć brzydka Some Food-Spoilage Microorganisms. Journal of Food Science, 46: s. 950–951. doi: 10.1111/j.1365-2621.1981.tb15391. x .
Milgrom P, Ly KA, Roberts MC, Rothen M, Mueller G, Yamaguchi DK. ,Mutans streptococci dose response Tob xylitol chewing gumy, J Dent Res. 2006 Feb;85(2): s. 177-181.
Milgrom P., Ly K.A., Rothen M., Xylitol and its vehicles for public health Leeds, Adv Dent Res 21:44-47, August, 2009, s. 44.
Ślepiu T, Nakamura S., Threshold for transitory diarrhea induced tak aby ingestion of xylitol and lactitol in young male and female adults, J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Feb;53(1), s. 13-20.
Renko M, Valkonen P, Tapiainen T, Kontiokari T, Mattila P, Knuuttila M, Svanberg M, Leinonen M, Karttunen R, Uhari M., Xylitol-supplemented nutrition enhances bacterial killing and prolongs survival of rats in experimental pneumococcal sepsis, BMC Microbiol. 2008 Mary 11; s. 8 - 45.
Schrag S.J., Beall B., Dowell S., Resistant pneumococcal infections, WHO 2001, WHO/CDS/CSR/DRS/2001.6, s.1,6,29.
Söderling E.M., Xylitol, mutans streptococci and dental plaque, Adv Dent Res 21:74-78, August, 2009, s.74.
Sellman S., Ksylitol- doprawdy nasze slodkie wybawienie, Nexus Marzec-Kwiecień 2003, s. 23-33.
The EFSA Journal (2008) 852, s. 1-15.
Touger-Decker R., van Loveren C., Sugars and dental caries, Am J Clin Nutr 2003; 78(suppl): s. 881S–92S.
WHO Pharmaceuticals Newsletter Tak 6, 2007, s. 6.
WHO Technical Report Series 916 DIET, NUTRITION AND THE PREVENTION OF CHRONIC DISEASES, Report of Joint FAO/WHO  Expert Consultation Geneva 2003, s.110.
http://www.efsa.europa.eu/en/press/nowina/ansy100414.htm?wtrl=01
http://www.eufic.org/page/en/page/FAQ/faqid/is-the-sweetener-xylitol-safe
http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1902/.
 

 

 


Pochodzenie: http://www.naturowo.pl/post/Ksylitol-(xylitol)-brzozowa-sc582odycz-w-jędrnej-diecie.aspx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz