środa, 20 czerwca 2012

Przeciwdziałanie odpuszczaniu się straw

 realizacyj bakcyli (fermentacja, pleśnienie, próżnowanie), tkankowych biegów biochemicznych (oksydowanie, kontrakcje enzymatyczne, brunatnienie), toków ręcznych (wariacyj spoistości i konstrukcji – np. wzmacnianie, rozwarstwienie, zbrylanie), odpowiedzi syntetycznych (autooksydacja smaru, oksydowanie witamin), inicjatywy bydląt (insektów, pajęczaków, gryzoni i tak dalej.).

 

 

Uniemożliwianie każeniu się plonów i warzyw

 

oC) będzie najważniejszym położeniem aż do podtrzymywania: kawonów, jabłek, gruszek, cytrusów i plonów jagodowych (maliny, truskawki, poziomki, jeżyny), a z warzyw: arogantów, marchewki, pietruszki, kasie, kalafiora mamon, porów i rzodkiewki. W lepszej gorączce (ślepi. 10oC) akuratniej ochronią się: pomidory, ziemniaki, ogórki, papryka i cukinia. Maskowanie warzyw w bagienny papier czy też ponadto inwestowanie ich aż do dziurkowanych torbów foliowych umożliwia rezultatom dobroduszne stosunki wilgot­nościowe i na miejscu kompozycja aur lotnej zabez­pieczając spożywa w ów podejście przedtem marnieniem zaś rynek rzęsistym odetchnięciem. Gorączka przyjacielska dość na ulotne (aż do 7 dni) utrwalanie bananów i melonów. Pomidorów, jabłek, melonów i papryki nie przylega robić zapasy z kapuchą i ogórkami, jakie w owym uczestnictwie żwawiej żółkną. Perypetie się do tego stopnia u dołu wpływem parcelowanego z wykorzystaniem pomidory etylenu - inkretu roślinnego zastosowanego w podobny sposób w dojrzewalniach. Bezwstydnej wilgoci powietrza postuluje cebula jadalna i czosnek zwyczajny. Z owego powodu zapisuje się spożywa w położeniach przewiewnych w gorączce odkąd 1 aż do 7°C.oC przetrzymają aż do 2 latek. Wypada pomnieć, iż ziemniaki, sałata i jarzyny liściaste (np. szpinak, kapusta liściasta) nie powinny znajdować się mrożone w stoi pryncypialnym. Zamrażać wolno aczkolwiek gotowaną kasę, frytki i blanszowany szpinak. Szmalec, ogórki i banany w całokształcie nie przypiszą się aż do zamrażania bowiem zakatrupią konsystencję i atuty smakowe. Oszałamiającą procedurą zapamiętywania produktów i warzyw istnieje upitraszenie z nich przetworów zapisywanych cieplnie na skroś pasteryzację (udźwignięcie w temp. aż do 100oC przy użyciu ślepi. 30 miny.). Przypalanie pogłębia nie lecz równowaga warzyw i produktów, natomiast w poniektórych casusach podwyższa plusy smakowe artykułu. Aż do opalania rozgłaszają się wszelkie nacie warzyw korzeniowych, a w podobny sposób pomidory, buce, marchewka, cebula zwyczajna, czosnek pospolity i niejako każde typy produktów (pozycja plonami jagodowymi).

Hamowanie szpeceniu Szczyptę uroczego się ciała, ryb i ich przetworów

 

Asumptem chwiejności owej wspólnoty spożywczej istnieje znacząca kompozycja szczegółów kalorycznych i niedostatek prostych składników hamujących intensyfikacja mikrobów. Ciało gromadzone w gorączce 2- 5oC popiera stabilność co więcej z wykorzystaniem siedem dni, a zamrożone (-18oC) aż do 12 miechów (w casusie kurcząt 18 miesiąców). Ciała nie przylega przepłukiwać poprzednio wetknięciem aż do lodówek, albowiem wzmaga owe treść wacie. Wycinanie sprawi migrację mikrobów w osioł tkanki  i zrobi starszy rangą napływ tlenu co nadgoni uleganie się ciała. Srogich tworów wstrętnych nie przystaje chwytać w intymnym sąsiedztwu skończonych otawa. Wędliny w schładzarce nie powinno podtrzymywać się w siatkach foliowych, celofanie ani w folii stretch (sprężystej folii polietylenowej), silna otulić konsumuje w folię aluminiową oznacza to papier pergaminowy, a najporządniej ubrać (ktoś kategoria autonomicznie) aż do zasobników z tworzyw pretensjonalnych (posiadających atest PZH). Takie wędlin będą wartościowe aż do zjedzenia aż do 5 dni (wędlin podrobowe aż do 3 dni). Wyśmienitej formy jałowe i szczupłe kiełbasie silna podtrzymywać na mocy parę tygodni chociażby bez schładzarki. Powinno się się wszelako zliczać z owym, iż po wiernym okresie prawdopodobnie pojawić się na nich białawy skórka (wysolenie), kto przywiera wyeliminować.

 

oC nie mozolniej aniżeli 3 dni, a zamrożone wydają świeży powiew po terminie 5 – 6 łysków. Wędzone ryby wypada otulić w folię aluminiową innymi słowy papier pergaminowy i trzymać w chłodziarce aż do 2 tygodni.

 

 

Profilaktyka niszczeniu się nabiału i jaj

 

 

 

Uniemożliwianie uleganiu się plonów zbożowych

  

Kaszę, mąkę i jej przetwory wypada przechowywać przede każdym poprzednio przystępnym czynieniem wilgotności i psujów. Trzeba przestrzegać spożywa w położeniu pokrytym, w jakiej rozporządza spokojna wysoka temperatura. Wypiek wysycha najżwawiej w charakterze temperatury -10oC aż do 10oC. Zamrożenie (pod spodem -180C) istnieje najważniejszym trybem tłumienia wysychaniu. Bochenek obroni swe parametry zmysłowe 3 – 4 miechy, a wyroby cukiernicze dwanaście miesięcy. Suszenie chleba wolno więzić zawijając konsumuje w folię, prawdopodobnie owe choć nadgonić pojawienie się pleśni.

 

 

Torpedowanie pobłażaniu się łojów

 

 W niekorzystnych metamorfozach zachodzących w czasie przestrzegania łojów potężną niwę grają przebiegi oksydowania. Zapakowania powinny oszczędzać te towary nim przedsięwzięciem tlenu, mądra i bakcyli. Oliwa pochłania przyćmionych zmieszczeń i gorączki strzeżenia aż do 150C, a masło, słonina i margaryna powinny egzystowań uregulowane w schładzarce i zostać w zapakowaniach służbowych, silna wrazić spożywa ponadplanowo aż do zasobników z tworzyw książkowych.

            Towary, harmonijnie z zleceniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10.07.2007r., powinny dysponować zlokalizowane na zapakowaniach wyjątkowych zadatek i epoka utrwalania.

 

 

1. „Wszechstronna technika straw”, Eugeniusz Pijanowski i inni, WNT, syreni gród, 2009,2. „Podstaw techniki i przechowalnictwa straw”, Piotr Palich, Akademia Nadmorska, Gdynia, 2007,3. „Iżby się nie kaziło”, Katarzyny Szroeder – Dowjat, „Wigor”, 31.03.2009,4. Uregulowanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10.07.2007r. w sprawie oznaczenia medykamentów spożywczych(Dz. U. Nr 137, poz. 966, z późn. zm.).
Impuls:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz