środa, 24 października 2012

Muesli - żywność jędrne i sycące

Skądże pobrał się idea na owego rodzaju strawę? A więc szwajcarski doktór dietetyk Max Bircher – Benner, jeden z głównych szerzycieli diety różnorodnej w ożywcze jarzyny i produkty, na rzecz potulnych żołądków swych ziomków uplanował specyfikację muesli, jakie na zaczątku określano darowaniem owocowo-dietetycznym. Zwyciężyło ono taką rozgłos, iż ruszono podawać spożywa w najważniejszych restauracjach. Dzisiaj w sklepach osiągalne muesli mają cokolwiek komunalnego z jego archetypem. Nie modyfikuje owo aczkolwiek faktu, że sprzęg jego z mlekiem, jogurtem azali kefirem przypadkiem mianować dość odżywcze i korzystne potrawa.



100g muesli moja atut energetyczną 360Kcal i brzmieje: 10g białka, 7g smaru, 80g węglowodanów, 110g magnezu, 4g żelaza, 57g wapnia i niesłychanie obficie witaminy z gromad B. Jeżeli iks pragnąłby dowiedzieć się na kształt i na co oddziaływają jedyne nazwane szczegóły kaloryczne, inwituję aż do znajdującego się w archiwum Kafejki paragrafu o bakaliach a na ciosie serwuję nietradycyjny imperatyw konowała Birchera:
· 1 obfite owoc jabłoni
· 1 łyżka płatków owsianych zmoczonych w wody przy użyciu 12 pór
· łyżka soku z cytryny
· łyżka mleka streszczonego
· łyżka posiekanych czy też startych orzechów ewentualnie migdałów.
Mleko i sok z cytryny wzburzamy na równą górę, sumujemy drugie szczegóły nieodróżnialny okres mieszając i posypujemy orzechami to znaczy migdałami.

W dzisiejszych czasach deformacyj zawiesiny muesli i rodzajów jego preparowania istnieje masa. W zamian mlekiem streszczonym, zdołamy zatopić muesli większą liczebnością zwyczajnego mleka odtłuszczonego, jogurtu, kefiru azali maślanki. Płatki zdołamy wymienić kaszą, otrębami pszennymi, płatkami pszennymi, żytnimi, kukurydzianymi. Pod warunkiem owoc jabłoni poprzednio nam sie znużyło, zdołamy aż do muesli dołączyć rodzynki, opalane morele, śliwki, daktyle, banany, odłamki kandyzowanego huncwota, a w teren zabudowany orzechów i migdałów użytkować Smaki polskie. Kartacze, pierogi, knedle. Tom 2. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pas posypki z czekolady czy też cynamonu. Poniektórzy przydają w dalszym ciągu zboża sezamu, lnu oznacza to również chociażby słonecznika. Całość podlega od chwili polskiej imaginacji i od momentu owego, na co figa z makiem mamy chętkę.

 

 

Małgorzata Grudzińska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz